Älä tingi työsuhdeturvastasi ideologisista syistä


Vaikka olisit kuinka yrittäjähenkinen tai jopa ay-vastainen, niin ylemmän toimihenkilön kannattaa aina kuulua omaan ammattiliittoonsa. Erityisen tärkeä liiton jäsenyys on työuran "kakkoshalfilla" 45 ikävuoden jälkeen. Koska Suomessa ei ole kollektiivisissa irtisanomisissa Ruotsin kaltaista irtisanomisjärjestystä (vähiten aikaa työskennellyt ensin), monessa yrityksessä irtisanomiset kohdistuvat seniori-osaajiin.

Ammattiliiton jäsenyys on kuin vakuutus. Voit olla tyytyväinen, jos et apua milloinkaan tarvitse. On kuitenkin tärkeää olla jäsen jo ongelman syntyhetkellä. Liitto ei aja "mukana tuotuja" riita-asioita. Oikeusturva-vakuutukset eivät tyypillisesti korvaa lakimiehen parin tunnin konsultaatiota, joka maksaa helposti 500-600e. Vakuutukset alkavat korvata kuluja vain, mikäli asia etenee oikeudenkäyntiin, mikä on yleensä viimesijainen keino. Työttömyyskassasta ei kukaan tule kanssasi käymään laittomaan irtisanomiseen liittyviä neuvotteluja, ammattiliiton jäsen saa nämäkin palvelut maksutta

Tämä on (yksi) syy miksi työnantajajärjestöt haluaisivat asioida mieluummin kahdenvälisesti työntekijän kanssa ilman ammattiliiton antamaa jäsentukea. Voi kuvitella, millainen neuvotteluasema yksittäisellä työntekijällä on yrityksen laki- ja henkilöstöosastoa vastaan.

Hyvä esimerkki erinomaisesta liiton avusta on Nokia Oyj:ltä irtisanotun henkilön tapaus, jossa Nokia Oyj samaan aikaan palkkasi yhtiön ulkopuolelta vastaavan tyyppisiin tehtäviin henkilöitä. Työtuomioistuin linjasi, että lakia oli rikottu ja henkilö oikeutettu korvauksiin (Työtuomioistuimen päätös 2005:77). Samalla syntyi Suomeen oikeuskäytäntöä, jossa kuvataan työnantajan vastuu oma-aloitteisesti sijoittaa henkilö uusiin tehtäviin sekä tarvittaessa kouluttaa häntä. Ajaessaan asiaansa liiton kautta henkilö auttoi siis itseään, mutta myös tulevia kohtalontovereitaan.

Mikäli olet joutumassa irtisanotuksi tuotannollisista syistä ison organisaation yt-neuvotteluissa ja olet kuitenkin halukas pitämään oikeuksistasi kiinni ja jatkamaan nykyisen työnantajasi palveluksessa, toimi seuraavasti:


  1. Kerro esimiehellesi sekä henkilöstöosastolle, että olet kiinnostunut jatkamaan yhtiössä vastaavan tasoisissa tehtävissä.
  2. Ota itsellesi kirjallisesti talteen aikaisempi kehityskeskustelu-materiaali sekä toimenkuvasi. Tätä voidaan tarvita arvioitaessa aikaisempaa tehtävääsi. Työantajalla voi olla kiusaus painottaa toimenkuvaasi tarkoitushakuisesti irtisanomisesi perusteeksi.
  3. Pidä tarkkaa päiväkirjaa käymistäsi keskusteluista. Säilytä asiaan liittyvät sähköpostit.
  4. Hae sisäisiä haussa olevia tehtäviä laajasti ja tosissasi.
  5. Mikäli sinua ei ole edelleenkään valittu ja asia etenee lopulliseen irtisanomiseen, ota luottamusmies todistajaksesi mukaan irtisanomistilaisuuteen.
  6. Kirjauttakaa muistioihin, että olet hakenut ja kiinnostunut vastaavista tehtävistä, sekä listatkaa mitä tehtäviä olet hakenut. Kerro, että oletat yrityksen toimivan Työtuomioistuimen päätöksessä 2005:77 kuvatulla tavalla.
  7. Tehkää tilaisuudesta tarkat muistiinpanot.
  8. Älä allekirjoita sinulle mahdollisesti tarjottavaa erosopimusta tuossa tilaisuudessa vaan pyydä se itsellesi tutustumista varten.
  9. Ota viimeistään nyt yhteyttä liittosi lakimieheen ja käykää yhdessä läpi tilanne, muistiinpanot, muistiot ja asiakirjat.
  10. Pyydä luottamusmiestä selvittämään työnantajasi mahdollisesti tekemät ulkopuoliset rekrytoinnit ennen ja jälkeen irtisanomisesi vaikka +/- 6 kk ja toimita ne lakimiehelle. Hän neuvoo sinua asiassa tästä eteenpäin.


Jätä siis ideologiset asiat äänestyskoppiin ja huolehdi omasta työsuhdeturvastasi tehokkaimmalla mahdollisella tavalla.


Linkki työtuomioistuimen päätökseen 2005:77

jan_axberg [at] hotmail.com 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tolkun ihmiset